De buurt in met de buurtregisseur: Cremerbuurt

Ongeveer eens per maand loop ik door een stuk van Oud-West met de buurtregisseur van politie. Elke keer weer leerzaam. Op straat, de buurt bekijken door de ogen van een professional die een groot gedeelte van zijn tijd op straat is. Wat hij/zij ziet raakt enorm aan wat het stadsdeel doet en hoe bewoners de buurt ervaren. Hij weet dingen die ik niet weet, ik weet weer dingen die er vanuit het stadsdeel gebeuren en als er iets voorbij komt waar het stadsdeel wat aan of mee kan doen, lukt er samen meer dan ieder alleen. Ook voor mij een prima manier om per stukje Oud-West eens wat dieper en meer op straat te kijken.

Vrijdag liep ik mee met de buurtregisseur van de Cremerbuurt, ditmaal het stukje Oud-West waar ik ook zelf woon. De buurtregisseur is zichtbaar trots op de ontwikkeling van deze buurt in de afgelopen jaren. Deze buurt waarin een aantal jaar geleden een aantal straten er nog echt behoorlijk rommelig en achterstallig bijlagen,  wordt maandelijks mooier en beter onderhouden. Dat heeft ook zijn weerslag op wat je aan problemen in de buurt ervaart.

In de afgelopen jaren zijn er veel huizen in deze buurt verkocht en aangepakt. Het is in Oud-West de buurt waar het vaakst containers staan vanwege verbouwingen (en daar werd dan ook stevig over geklaagd).  Dit is ook een van de buurten waarin je ziet dat “het centrum oprukt”.

Ik blijf vanuit mijn links gedachtegoed erg beducht voor de uitverkoop van goedkope woonruimte en voor de gevolgen die huurders met weinig alternatieven hiervan ondervinden, maar dit proces is onmiskenbaar het gevolg van afspraken die er op landelijk en stedelijk niveau gemaakt zijn over het vergroten van het eigen woningbezit. Ook Oud-West heeft hier zijn opdracht in en wij hebben daar aan mee te werken.

Ondertussen is wel zichtbaar dat alle aandacht voor het opknappen van woningen, ook met ondersteuning van het stadsdeel wel een positieve uitstraling heeft op hoe de buurt er uit ziet.

Wij vertrokken vanuit het politiebureau vanwaar ik over mijn schouder kijkend eens een ander uitzicht had op de vorderende sloop van Het Swammerdam

Hoezeer ik ook bestuurlijk achter het genomen besluit sta, bekruipt me toch elke keer een gevoel van spijt als ik deze reus geveld zie worden.

 

We parkeren de fiets bij het Staringplein en lopen naar de werkzaamheden voor de bouw van de ondergrondse parkeergarage. Indrukwekkend gezicht zo’n bouwput. Voor de zoveelste keer valt me op dat het bouwterrein er keurig uit ziet. Het lijkt er op dat de belofte om deze parkeergarage met zo min mogelijk overlast te gaan bouwen, aardig lukt.Aanstaande zaterdag is eer een buurtfeestje omdat we op de helft van de werkzaamheden zijn.

Het leuke van wandelen met de burtregisseur is dat heel veel mensen hem kennen. Zijn bekendheid bij buurtbewoners is vele malen groter dan die van mij (getuige de burgermonitor). Buurtbewoners spreken hem ook aan en komen soms met oplossingen voor problemen die zij ervaren, zoals hier:

Dit mooi uitziende fietsenrek is namelijk helemaal geen fietsenrek, maar een klein speeltoestel vlak voor een peuterspeelzaal/naschoolse opvangplek. Als er een fiets over de dam is, valt dat niet meer op, maar getuige de rubber tegels, hadden wij het toch ergens anders voor bedoeld. Een bewoner weet precies wat er moet gebeuren en de buurtregisseur schrijft het op en belooft er werk van te maken. Alles heel gemoedelijk.

We lopen ook nog even over het Cremerplein waar op dit moment hard gewerkt wordt aan de verbeteringen van de speeltuin. Jammer genoeg heeft er daarnaast vannacht iemand vernielingen aan de tafeltennistafel aangericht.

Vorige week hebben de buurtbewoners een brief gekregen waarin alle verbeteringen in de speeltuin zijn omschreven. Zo te zien gaat het best snel, maar de komende maand is er wel overlast tijdens het spelen.

Daarna nog even met de buurtregisseur binnengelopen bij Rozebel eten&drinken. Deze buurtbewoner/ondernemer heeft het bij de realisering van zijn droomzaak zwaar voor de kiezen gehad en veel tegenslag gehad, maar de zaak is nu open en ziet er heel mooi uit. Een aanwinst voor de buurt lijkt me. Naast een cafe/restaurant met klein terrasje op het opgeknapte Rhijnvis Feith pleintje heeft hij ook nog een traiteur afhaalzaak met een topkok in dienst. Bij mij in de directe omgeving zijn in de afgelopen 2 maanden wel 3 restaurants geopend, dus wij eten de komende periode al verkennend vaak buiten de deur en binnen kruipafstand.


maureau