Kunstcommissie RCA en Charlotte Margiono

Donderdagavond vlak voor het zeilen was ik uitgenodigd voor het speciale Chagallconcert in de RCA ter gelegenheid van de tentoonstelling Tussen Hemel en Aarde die ik een paar weken geleden in de RCA opende.

Voor het concert stelde de beroemde mezzosopraan Charlotte Margiono een speciaal programma samen rond Mozart en Chagall, met medewerking van het Margionoquintet, Jeaneke van Buul, sopraan en Peter Nilsson, pianist. Een inleiding over de relatie tussen schilderkunst en muziek werd verzorgd door Prof. dr. Henk van Os, voormalig directeur van het Rijksmuseum.

Ik vond het openen van de tentoonstelling al ontzettend leuk om te doen en voelde me eigenlijk een beetje vereerd. Desalniettemin werd ik uitbundig bedankt voor het openen en kreeg ik de uitnodiging het concert bij te wonen.

Voor de gelegenheid was de sportzaal van de RCA omgebouwd tot bijna volwaardige concertzaal met prachtig licht en veel bloemstukken. Het zag er helemaal professioneel uit. Henk van Os verzorgde een mooie inleiding met een wetenswaardig verhaal. waar me vooral de zin: “Klank, Beeld en Woord tot een verrukkelijk Soep” uit bij bleef. Hij had het heel vaak over associaties. Dat werkt bij mij als een trein, aleen van het woord zelf ga ik al associeren en in een omgeving met prachtige muziek en schilderkunst is dat geen straf.

Als genodigde kreeg ik een plaats op de eerste rij waardoor ik heel dicht bij het quintet zat en ook de gezichtsuitdrukkingen en het meewiegen van de musici kon zien. Helemaal de interactie tussen [[popup:margiono2.jpg:Charlotte Margiono:]] en haar leerlinge Jeanneke van Buul was prachtig om te zien. En wat konden die dames zingen, ik kreeg er kippevel van. Het was lang geleden dat ik naar een klassiek concert was en ik had nooit verwacht dat ik zo zou kunnen genieten van aria’s en klassieke liederen, maar wat heb ik genoten, ik was er stil van.

Daarnaast ben ik nog steeds onder de indruk van het organiserend vermogen van die kunstcommissie van de RCA. Als werkje en hobby bij je gewone taak zoveel kwaliteit bij elkaar halen, petje af.


maureau