Kennis Delen

Dinsdagmiddag was ik te gast bij de slotpresentatie van het samenwerkingsproject tussen de UvA en de gemeente Amsterdam. Onder het motto ICT en Samenleving werkten UvA en de gemeente samen. 31 studenten voerden projecten uit bij onderdelen van de gemeente Amsterdam. Ook bij Oud-West tot mijn grote genoegen. Halverwege de rit waren de studenten te gast bij Oud-West voor een werkbezoek en tussenevaluatie. Dinsdag was de slotpresentatie in Zuid-Oost.

De studenten waren een welkome aanval op de spreekwoordelijke “ambtelijke molens” en kregen met hun enthousiasme in 4 maanden meer en slimmere dingen voor elkaar dan je voor mogelijk zou houden.  De confrontatie tussen theorie en weerbarstige praktijk, confrontatie tussen “een zooitje ongeregeld en een zooitje veel te geregeld”.

De tevredenheid was enorm. Ik hoorde studenten zeggen dat ze nog nooit zo’n leuk “vak” hadden gehad. De opdrachtgevers waren blij met de opbrengsten en de samenwerking was naast nuttig en leerzaam ook nog eens heel erg leuk. Kortom:  Kennis Delen doet geen pijn, ’t levert op,’t is fijn.

Oud-West heeft er veel aan gehad, daarnaast vond ik het dolle pret om studenten die tot 4 maanden geleden Oud-West wellicht maar amper kenden, nu met veel warmte tijdens de presentatie over ons stadsdeel te horen praten. Elke keer als ik de studenten bij ons in het stadsdeel zag schuiven had ik bovendien iets van “Ha, we zijn kennis aan het delen”.

Tijdens de slotpresentatie lagen er 10 kant en klare oplossingen voor problemen, waaronder een direct uitvoerbare oplossing voor rekening rijden in Amsterdam (alhoewel we eerlijk gewaarschuwd werden voor een mogelijke faalfactor: technisch kan het zo, maar er is politieke moed voor nodig om het in te voeren).

Als Amsterdam slim is, en na dit project is ze zeker weer slimmer dan daarvoor, dan koestert ze deze samenwerking, spot ze studenten voor de traineepool en stimuleert ze de uitvoering van de door de studenten aangedragen oplossingen.

Ik ga in ieder geval graag op deze voet verder en heb al afgesproken dat we samen met een van de  initiatiefnemers, Prof. Dr. Rik Maes en mijn collega stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet verder gaan op de opbrengsten en kansen van deze samenwerking.

Niet om het een of ander, maar daar waar iedereen het heeft over het stimuleren van de Kenniseconomie met veel opvattingen en dikke rapporten, gebeurt het hier gewoon in de praktijk op een hele feestelijke manier.


maureau