Debat en Dit pikken wij niet

Vrijdag  was ik aanwezig bij een iftarmaaltijd met aansluitend debat georganiseerd door een groep jongeren uit het jongerencentrum Argan. Het debat ging over integratie en de rol van de islam daarin. Dat was al lang gepland.

De actualitiet maakte dat het eigenlijk alleen om de moord op Theo van Gogh ging.

Als gast van de jongeren, hadden de politici achter de tafel waaronder ik zich te verantwoorden. Een debat waarin nog niet direct de pasklare oplossingen voor de toekomst naar voren kwamen, maar waarbij ook duidelijk naar voren kwam dat een aantal mensen naast onzet over de moord ook boos en verontwaardigd waren over de wijze waarop er aan hen gevraagd was of ze zich schuldig voelden en op welke wijze zij zich zouden gaan uitspreken tegen de moord.

Heel begrijpelijk vanuit de optiek van jiongeren die hier part nog deel aan hebben, met twee benen in de maatschappij staan en toch een verantwoordingsvraagstuk voorgelegd krijgen.

Toch ligt bij deze groep jongeren ook een antwoord naar de toekomst, een safe plek voor onze jongeren naar hun eigen toekomst en die van Amsterdam, maar ook de plek waarin de discussie over de modernisering en beleving van welk geloof dan ook in Amsterdam, die juist vanuit deze plek/groep op een constructieve manier gevoerd en gevoed kan worden.

Wij gaan dit rotklusje niet voor jullie opknappen en niet repareren wat een combinatie van fundamentalisten aan de ene kant en rechtste politieke partijen aan de andere kant met elkaar in leven roepen. Niet onze strijd en kijk alsjeblieft niet naar ons voor het opruimen van die niet door ons veroorzaakte zooi was een van de meningen in mijn eigen woorden verwoord.

Vandaag kreeg ik meermaals melding van een fietsdemonstratietocht die morgen vooral door jongeren gehouden gaat worden.

Ik heb de middelbare en beroepsopleidingen in ons stadsdeel opgeroepen hier vooral aan mee te doen. Vanavond tijdens de commissie vergadering kreeg ik de poster met oproep onder ogen inclusief een website.

Te laat thuis, surf ik naar de website “Dit pikken wij niet“en zie tot mijn vreugde dat de actie gecoordineerd wordt vanuit Argan. Het debat van vrijdag en de actie van morgen liggen dus en zo toch in elkaars verlengde.


maureau