OpenCD: “De Max Havelaar onder de software”

                                                       Foto: Lars Nanninga

Donderdagmiddag mocht ik in De Waag de eerste nederlandstalige Open Source Software CD, The OpenCD NL in ontvangst nemen.

De CD is gemaakt door het Open Source Software Lab in samenwerking met Disc en biedt tal van open source softwaretoepassingen meestal voorzien van een nederlandstalige handleiding.

Ik kreeg de CD aangeboden omdat ik voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg ICT ben en omdat ik onze welzijnsinstelling op het spoor heb gezet van samenwerking met het OSSL waardoor zij in haar multifunctioneel centrum gebruik is gaan maken van de open source software.

Bij het Fijnhout kunnen mensen nu computercursussen volgen waarbij i.p.v. dure software open source toepassingen gebruikt worden. Bij de cursus krijgen ze ook gratis de open source software CD mee zodat ze ook thuis aan de slag kunnen zonder dure software te hoeven kopen.

Omdat de meeste bezoekers van het Fijnhout niet echt geld over hebben, is dat helemaal goed.

Los daarvan maken de open brondcodes en het feit dat je geen licenties hoeft te betalen en dat je op de bestaande software door kunt borduren de open source software tot principieel zeer verantwoorde software: kennis delen, vergroten en weer terug geven. Of zoals een van de deelnemers het verwoordde “Dit is de Max Havelaar onder de software”.

Ik ga er binnenkort maar eens een avondje mee spelen. Of zoals ik tijdens de presentatie aangaf “een strategisch werkbezoek aan Het Fijnhout afleggen en meteen een cursus meepakken”, want afgezien van mijn weblogtool, heb ik me zelf nog niet super verdiept in het zelf gebruiken van open source software.

Je kunt de Open CD hier vinden en downloaden.


maureau