Het Glas, De Stad en De Europese Commissie

Amsterdam aan de glasvezel: de cynici krijgen ongelijk, de markt heeft wel degelijk interesse. Mooi nieuws.

Het kon niet uitblijven dat daar op gereageerd zou worden, ook in negatieve zin. Je kon er op wachten dat die bedrijven met grote belangen op het spel zoals de kabelaars proberen dit tegen te laten houden. Ik ga er vanuit dat Amsterdam met al haar vooronderzoek en haar commissie van wijze mannen stevig staat. Voorlopig levert de vraag om een uitspraak van de Europese commissie wel vertraging op.

Voorlopig gaat het nog om een relatief klein gebied aantal van 40.000 aansluitingen. Maar als er in Amsterdam een schaap over de Dam is, worden het er vast snel meer. De ambitie van het college is  met om in 2010 heel Amsterdam aan het glas te hebben.

Ik hoop dat deze ambitie veel eerder gehaald wordt en dat de stadsdelen daar ook aan mee kunnen werken. Ik hoop dit namelijk al eerder dan in 2010 aan onze scholen, bewoners en bedrijven aan te bieden.

Vaak wordt een vertraging aan de start benut om later sneller te kunnen. Ik hoop dat dat ook hier geldt. Mislukking kent vele zieners, maar succes straks vele gebruikers.

Ondertussen gaat het ook in de rest van Nederland snel: in Hilversum begint men al aan een tweede net, Rotterdam koos vorige week een partij om haar glas te gaan expoiteren en in Nuenen zei 95% van de bevolking ja op de vraag of ze in wilden tekenen op een glasverbinding.

95% dat is een marktpenetratie waar maar weinig anderen van kunnen dromen, dus het is vast niet vreemd dat bestaande partijen wat onrustig worden als ook Amsterdam beweegt.

Ik hoop dat de stad en de liberaal die willen investeren om de nutsvoorziening van de 21e eeuw voor haar bewoners binnen handbereik te brengen de uitspraak van de Europese commissie met vertrouwen tegemoet kunnen zien.

De internetpoll op Planet Internet stemt hoopvol.


maureau