Amsterdam, Theo Van Gogh en Oud-West vandaag

Nog maar net thuis, hongerig naar beelden enieuws over wat ons vandaag al de hele dag bezighoudt: de afschuwelijke moord op Theo van Gogh.

10.06: mijn nooit aflatende nieuwsdienst, echtgenoot Marco (eerste bron bij 11 september en de moord op Pim Fortuyn) doorbreekt ons DB met het afschuwelijke nieuws.

11.00 Bericht vanuit de Centrale Stad, Theo Van Gogh is vermoord. Zorg dat je er staat als lokale overheid en wees alert op behoefte tot hier gezamenlijk over praten, uitingen van onlust en discriminerende graffiti, communiceer en handel.

13.30 Buurtregisseurs is gevraagd de buurt in te gaan en  te onderzoeken wat er speelt. De eerste verzoeken komen binnen bij ons opbouwwerk om ons buurtmuseum open te stellen voor mensen die ervaringen willen delen en willen praten.

We werken samen aan het idee om vanuit Oud-West de dan net bekend geworden lawaaidemonstratie op de Dam bij te wonen. De eerste telefoontjes van raadsleden die vanovond niet willen vergaderen, maar op de Dam willen, zijn komen binnen.

Uiteindelijk wordt de geplande vergadering op verzoek van raadleden gecancelled en bekendheid gegeven aan het gezamenlijk voornemen om als Oud-West samen naar de Dam te gaan,

15.00 Richting Het DAC op de Jacob van Lennepkade. Zij openen vandaag feestelijk hun activiteitencentrum. Hannah Belliot zou openen maar moet afzeggen vanweg een ingelaste collegevergadering i.v.m. de moord op Theo van Gogh.

Onder de passende woorden “Een ongelukkige dag voor Amsterdam, maar een feestelijke voor het DAC want wij gaan open” Bij een te begrijpen afwezigheid van Hannah Belliot, improviseer ik als second best een openingstoespraakje.

Het DAC heeft hard gewerkt om dit prachtige activiteitencentrum open te laten gaan, een aanwinst voor de zorg in Amsterdam en ook een aanwinst voor Oud-West. Ik ben blij dat ik er ben en nog “een klein beetje bestuurlijk cachet”aan de opening kan geven.

Ondertussen gaat de voorbereiding voor de avond door: onze buurtregisseur loopt samen met de buurt mee in de tocht naar de Dam, in uniform: Mooi.

Ondertussen gaan we in gesprek met het bestuur vande moskee El Tahweed: Loop alsjeblieft samen met ons mee inde tocht van vanavond en laat met ons als bewoners en stadsdeel zien dat je deze daad verafschuwt.

Ons pleidooi vind een gewillig oor.

Samen met dhr. Zaari van de moskee, voer ik als stadsdeelvoorzitter onze delegatie naar de Dam aan.

Terwijl er later op de avond in Nova gepraat wordt over de sluiting van o.a. deze moskee, sta ik samen met de vertegenwoordiger van deze moskee zij aan zij op de Dam om deze daad te verwerpen.

Onze overtuigingen en handelswijzen verschillen enorm, toch staan we samen op de Dam om zichtbaar te maken dat wij deze daad tot op het bot veroordelen.

 

Ik ben aan het werk en in functie vanavond, maar ik weet mij elders op de Dam  erg gesteund in de wetenschap dat zowel mijn gezin als mijn vrienden elders op de Dam voor volstrekt hetzelfde staan,

Eenmaal thuis, kijkend naar alle nieuwsberichten en uitzendingen, heb ik de impact van de daad, deze dag en de gevolgen en mijn emoties daarbij nog steeds voor mijn gevoel niet op een rijtje.

Toch ben ik op deze droeve en boosmakende dag tevreden over het feit dat wij als Oud-West samen met uiteenlopende partijen op de Dam stonden en lieten zien dat dit niet kan.

Een stevige basis om alle gesprekken, meningen en speculaties die na vandaag nog zullen volgen, samen aan te gaan.


maureau