Hoe weet je?

Ik heb niets met cijfers. Ik kan er weinig mee, onthoud ze zelden en ze zeggen me vaak niets.

Toch heb ik in mijn werk vaak cijfers en feiten nodig. Als de cijfers een context krijgen, als ik er een verhaal mee kan maken, als ze tot mijn verbeelding spreken, onthoud ik de cijfers opeens een stuk beter.

Vanmiddag was ik op het 110 jarig jubileum van de dienst Onderzoek en Statistiek van Amsterdam (O&S). Net als zo vaak, geniet ik bij hen wel van de cijfers, omdat ze daar context hebben, omdat er verbanden gelegd worden en ontwikkelingen geschetst waar je iets mee kan.

De jubileumconferentie ging over de Creatieve Kenniseconomie, maar dan met feiten. De gegevens verbaasden me niet en beschreven weinig wat  ik niet al wist (maar misschien is dat ook wel omdat ik al vaker de cijfers en tendenzen hierover gehoord heb). Toch krijg ik bij dit soort presentaties wel altijd weer idee


maureau