Shapeshifter

Shapeshifter: Dat woord bleef vanavond de hele avond hangen tijdens de voorstelling van Freek de Jonge. De Shapeshifter is een bekende figuur uit Star Trek die steeds van verschijning verandert.

Dinsdag was ik bij de eerste avond van Neerlands Hoop in Memoriam als onderdeel van de Vergrijzing van Freek de Jonge.

Ik liep mijn leven grotendeels langs het aanbod van Freek de Jonge en geloof dat ik hem deze avond voor het eerst live en van dichtbij zag.

Gedenkwaardig, imposant, verwarrend, om te lachen en ook om het bij tijd en wijle even koud van te krijgen.

Voor de pauze een interview door Henk van Gelder met Freek de Jonge over het ontstaan van Neerlands Hoop. Zonder conferencepakje aan en even geen spelbepaler of aangever, gaf het mij het idee in een wat vergrote huiskamer te zitten terwijl de grote conferencier zichzelf op de pijnbank legde om niet alleen zijn beeld van de periode neer te zetten, maar ook recht te doen aan Bram Vermeulen die zijn verhaal er niet tegenover kon zetten. Er viel nog wel wat af te ronden.

Na de pauze, een Freek de Jonge nu wel in coferencepakje die veel makkelijker dan ikzelf de overgang maakte van het interview naar zijn  “eigenlijke werk” dan ik.

Veel oude stukjes conference en veel muzikale gasten om nummers uit die tijd ten gehore te brengen.

Ik had even het idee dat ik de OOR pop encyclopedie voor een groot deel in het echt zag: Jan de Hont, Robbert Jan Stips, Stef Bos, Bart de Ruiter, Rob Kloet….. en last but not least natuurlijk Th


maureau