Mooie herinneringen en AT5

 

Okay, nog eentje dan. Zovaak gebeurt het nu ook weer niet dat ik alleen maar positief ben over de media.

Deze week had AT5 een special over Tuindorp Oostzaan, 5 dagen lang als laatste item van het nieuws.

Mijn beide naamgeefsters, Oma Sara en Oma Anna woonden respectievelijk in Nieuwendam en in Tuindorp Oostzaan.

Als kind kwam ik daar graag en veel.

Zowel Tuindorp Oostzaan als Nieuwendam zijn voor mij gekleurd met alleen maar mooie kinderherinneringen:

 spelen, logeren, verjaardagen bij Opa en Oma: St. Maarten vieren met erwtensoep en selderykoekjes vooraf (die lustte ik niet, maar ik had het er graag voor over), in de tijd dat je in Amsterdam echt nergens St. Maarten kon vieren behalve daar.

Oma Saar was jarig op Koninginnedag: altijd aan het eind van de middag liep ik door de feestende stad naar het Centraal Station om naar haar verjaardag te gaan. Toen ik ouder werd, wilde ik dan eigenlijk stiekem liever in de stad blijven en ging soms s’avonds dan nog wel terug heet feestgedruis in.

Nu ik niet meer naar de verjaardag van Oma Saar hoef/mag, mist de Koninginnedag toch een belangrijke tocht.

Op de dag dat ik mijn rijbewijs haalde was mijn eerste tochtje naar Opa en Oma, door de IItunnel, dat viel me vies tegen: pas op de terugweg kwam ik erachter waarom: ik was vergeten de handrem er af te halen, bij de rijles was die er namelijk altijd al af.

Op de verjaardag van Oma Anna haalden we de laatste jaren altijd Chinees: vers geoogste kersen uit Tiel en Chinees van het Annanasplein. Ik mocht altijd mee uitzoeken, ik kon zo goed kiezen en hoeveelheden bepalen. Altijd kregen we dan een kalender of fles wijn als cadeautje voor de jarige oma.

Na Oma’s dood, besloten we jaarlijks r


maureau