Gamen en knuffelen met de burgemeester


Jochem zit teveel binnen, legt contacten via MSN, maar vindt dat hij socialer moet worden en gaat dat buiten in het Oosterpark leren.
Deze verhaallijn in het kort is de inzet van de winnende Game “Het ingeburgerde Oost” dat door leerlingen van het Amstellyceum ontwikkeld werd binnen Games Atelier dat vandaag in Amsterdam met het spelen van dit winnende spel werd gelanceerd en natuurlijk ook werd gespeeld met als erespeler Job Cohen.
Gewapend met mobieltjes en GPS speelden zij een mobile game in en rond het Oosterpark.
Games Atelier is een platform ontwikkeld door de Waag in samenwerking met een aantal scholen voor het Voortgezet Onderwijs waarbinnen locatiegebaseerde spellen ontworpen en gespeeld kunnen worden als nieuw leermiddel voor het onderwijs.
Bleek uit eerder onderzoek bij de voorloper Frequentie 1550 al dat leerlingen meer van de leerstof opstaken nadat ze een game over de lesstof gespeeld hadden, met Games Atelier kunnen de leerlingen niet alleen een spel spelen, maar het ook zelf ontwikkelen.

Vanuit het Amstellyceum konden de aanwezigen de vorderingen van de spelers nagenoeg realtime volgen door vanuit de mobieltjes verstuurde videobeelden en kregen we binnen een half uur een beeldverslag van hoe onze burgemeester het er tijdens zijn Game vanaf had gebracht: we volgden de knoppeninstructie die de leerlingen hem toch nog maar even gaven, zijn uitvoering van de opdracht om op de spreeksteen in het Oosterpark uit een te zetten waarom “sociaal zijn” zo belangrijk is en volgden we ademloos de highlevel opdracht “knuffel een onbekende” die de game-ontwikkelde leerlingen als toppunt van sociaal gedrag als opdracht in het spel hadden ingebouwd.

De videobeelden alleen al van enthousiaste leerlingen en een burgemeester die zich ontwapenend van zijn opdracht “knuffel een onbekende” kwijt, waren prachtig om te zien (ze komen vast op de website van Games Atelier te staan), burgerschap in praktijk. maar mooier is nog dat met deze lancering er een prachtige nieuwe “tool” voor het onderwijs beschikbaar is gekomen om leerlingen in een omgevingsgerelateerde context opeen aansprekende manier samen te laten leren, ontwikkelen met voor hen aansprekend gebruik van nieuwe technologie.

Naast de reguliere media, waren er ook twee video-reporterteams van leerlingen van het Amstellyceum aanwezig. Hun videoverslag zal vanaf eind volgende week op Scholenzender.tv te zien zijn.


admin