Feest en kinderkookkunsten bij de meststallen

Vrijdagmiddag gaf ik het startschot voor de inbouw van de voormalige meststallen waarvan de restauratie door Stadsherstel ter hand is genomen.

De voormalige meststallen uit 1883, ontworpen door Van Niftrik, stonden vele jaren op instorten. Zoals met veel de afgelopen jaren, was er aanvankelijk maar weinig belanstelling voor behoud. Bewoners kwamen in aktie voor behoud.

Het Kinderkookkafe diende een plan in voor het gebruik van de meststallen in combinatie met naschoolse opvang. Na veel gedoe met buurman Oud-Zuid, veel gesteggel en veel vertraging, was vrijdag het eerste feestelijke moment. Daarnaast voor mij ook een primeur: de eerste champagnedoop. ]][[image

Alle begin is moeilijk: de eerste te gracieus, de tweede mis en de derde verpletterend. ik verkocht de oefenpoging als driemaal is scheepsrecht.

 

Om het toekomstig gebruik alvast te markeren, werden de hapjes verzorgd door [[popup:kinderkookkafe.jpg:jeugdige koks:]] en werd er een prachtige taart aangesneden.

Met het aansnijden van de taart werden de twee meststallen symbolisch losgesneden.

 

Bij de voorlopige “overdracht” aan het Kinderkookkafe droeg ik i.p.v. de mest van het voormalig gebruik, specerijen als ingredient voor het nieuwe gebruik aan. Een vijzel met rode pepers, omdat er aardig wat peper gebruikt zal moeten worden om de deuren van de naschoolse opvang in oktober open te laten gaan. Ook de slagroomspuitzak voor de slagroom op de taart en een zak krenten voor de krenten in de pap ontbraken niet.

Zo werd er vrijdag voor de tweede maal een droom richting een zichtbare werkelijkheid geholpen. Deze keer de droom van de bewoners die de meststallen wilden behouden en de droom van Ruth van Andel die hier zo graag haar Kinderkookkafe met NSO wilde realiseren.

Ik als stadsdeelvoorzitter ben trots op al die dromen. Want zo met de gerestaureerde meststallen (die ook nog eens kinderen in het Vondelpark laat zijn), de mooie nieuwbouw van Villa Spijker en de gerestaureerde paardentramremise, werd het op


maureau