FabChannel

Dit weekend een mooi stukje in de PS van Het Parool over FabChannel.

Ik hoop dat door dit artikel nog meer mensen aan hun internet buis gekluisterd raken, want het is een prachtig fenomeen waar ik al een tijdje regelmatig van geniet:

Thuis, aan het werk achter de computer en ondertussen de registratie van een concert in Paradiso zien: op de achtergrond, of met volledige aandacht.

Het is me zelfs al eens overkomen dat ik naar een happening zat te kijken en de gedachte daarbij te willen zijn ook onmiddelijk tot uitvoer bracht.

Afgezien van het feit dat je via Fabchannel concertregistraties met goede beeld en geluidskwaliteit kunt bekijken en beluisteren, vind ik dit een goed voorbeeld van hoe je met copyright om zou kunnen gaan.

Copyright is nog steeds een enorme belemmering om zaken via het internet te ontsluiten. Dat zal zo blijven totdat de meerderheid van “copyright houders” overtuigd raken van het feit dat ze spekkopers zijn als ze hun waar vrijgeven voor een veel groter publiek dan ze anders zouden bereiken zoals ook het artikel in Het Parool al aangeeft.

Van Copyright naar “Copyleft”

Daarnaast getuigt de hele opzet van een prettige “Pietje Bel” en pioniers mentaliteit.

Nieuwste loot aan de stam van FabChannel is een zelf bedienbaar camerastandpunt, zodat je zelf kunt bepalen vanuit welke hoek je het concert wilt volgen.

Ik kijk uit naar de expantiedriften van FabChannel: “First we take The Leidseplein, then we take De Hallen in Oud-West” lijkt me wel een aardige.


admin