Taal en Ouderbetrokkenheid

Conferentie Taal en Ouderbetrokkenheid

Donderdag middag sprak ik op een stedelijke conferentie over Taal en Ouderbetrokkenheid.

Een erg leuk en belangrijk onderwerp.

Vanuit welke hoek je het ook bekijkt: onderwijs, emancipatie, integratie, de samenhang in de stad of taaleducatie:

De punten “taal” en “ouderbetrokkenheid” vormen voor heel veel vraagstukken de sleutel.

De combinatie van die twee, door ouders op school taallessen aan te bieden en ze meteen meer bij school te betrekken zou dus ook logisch, simpel en dynamisch kunnen zijn.

In het verleden zijn al veel betrokken mensen die dit probeerden op heel veel dichte deuren, te ingewikkelde financieringsstromen en onwil gestuit.

Wij hebben in Oud-West ervaren dat het tegenwoordig wel redelijk simpel en dynamisch kan. Daar hebben we gelukkig hulp vanuit de gemeente bij gekregen.

Trots op het gegeven dat we iets moeilijks een beetje makkelijk hebben kunnen maken, helemaal enthousiast over de betrokkenheid van scholen, ouders en andere partners, wilden we daar graag wat over vertellen.

Om ook andere schoolbesturen, directies en stadsdelen te vertellen dat het tegenwoordig wel kan.

Wij hebben toen al onze partners al enthousiast waren wethouder Aboutaleb gevraagd om ons en zichzelf (want hij wil graag heel veel mensen op taalles hebben) de moeilijke financieringsregels en intakeprocedures een beetje op een andere manier uit te voeren (er moet nog steeds veel, maar daar hebben de mensen die taalles krijgen bij ons bijna geen last van omdat we dat achter de schermen voor ze regelen).

Hij heeft daar enthousiast ja op gezegd en woord gehouden:

Het is gemakkelijker geworden.

Da’s best knap:

Dingen makkelijk maken is moeilijk

Maar wel erg leuk en het blijkt enorm te helpen.

Volgens mij kan het zelfs nog gemakkelijker, maar laten we eerst maar eens even genieten van het feit dat het nu al beter kan.

Dan komt de vervolgvraag vanzelf.

Het was in ieder geval erg bevredigend om een zaal vol mensen over onze aanpak te vertellen en ze te enthousiasmeren.

De mensen die dat voor mij uitvoeren bleven op de conferentie toen ik alweer weg moest, maar ik hoop dat er vele voorbeelden maar dan naar de eigen situatie ingericht, zullen volgen.


admin