College over Graves en Spiral Dynamics

Dinsdagochtend weer college.

Zoals al eerder geniet ik volop van de nieuwe omgeving en de nieuwe prikkels

Even niet bezig met antwoord op de vraag “weet je al wat je gaat doen straks?”, maar bezig met wat ik altijd leuk vind: zoeken, betekenis vinden, half opgeworpen vragen stellen of weer verwerpen.

Deze keer het tweede deel van het college van Bas Parson over het Graves Waardenmodel of ook Spiral Dynamics.

Tijdens het eerste college kregen we de theorie uitgelegd, tijdens het tweede de uitslag van de door ons ingevulde waardentest op basis van dit model, inclusief de interpretatie daarvan.

Heel kort door de bocht:

Gezond menselijk gedrag varieert, niet iedereen reageert hetzelfde, er is dus niet een vorm van gezond volwassen gedrag, dat wordt verklaard door de context waarin je je bevindt.

Er zijn meerdere contexten, tot nu toe acht, te onderscheiden zowel op individueel, organisatie als “landsniveau”. Al naar gelang de dominante staat van de context, reageren mensen voorspelbaar.

Een uitbouw op de behoeftepiramide van Maslow die met observaties over de dominante waardenpartonen van omgeving en individu een boel gedrag kan verklaren en voorspellen.

Een nuttig instrument als je wilt veranderen en daarvoor wilt weten hoe je mensen tot verandering krijgt en welke mensen je in een bepaalde context nodig hebt om een bestaande situatie te kunnen veranderen.

Als antwoord op het vorige stukje met mijn uitslag, leidt dat tot:

Ik scoor het hoogst op de wens naar kennis, ben nieuwschierig (geel), wil ook best een klein beetje ondernemend zijn (oranje)

Scoor in totaal meer op collectieve waarden (paars, groen, blauw, turquoise) dan op de individuele (rood, orange, geel), doe het voor een groep (groen) of voor een betere wereld op holistisch niveau (turqoise), heb een hekel aan regeltjes en hierarchie (blauw) maar nog veel meer aan krachtsvertoon en powerplay (rood)

Felix Rottenberg zei het vorige week al in het Parool: je hebt twee soorten politici: Machiavellisten en samenwerkers. Hoopvol voor alle mensen met idealen en wensen die niet van powerplay houden

Gezien mijn verwerping van rood, mag het duidelijk zijn tot welke soort ik behoor.


admin