Amsterdamse cultuurring

Een paar weken geleden was ik op het feestje voor Fabchannel vanwege de behaalde Webby Award.
Vol trots meldde Fabchannel daar dat er mooie en concrete plannen waren voor het uitbreiden van het Fabchannelconcept en de Fabplayer naar andere culturele instellingen in Amsterdam.
In het fluistercircuit hoorde ik hele mooie denkbare voorbeelden langskomen die ik helemaal zie zitten.

Dat kon omdat ze samen met bezig waren geweest om geslaagde praktijkprojecten voor het vervolg uit te denken. En dat kon alleen maar omdat ze met die instellingen al sinds een tijdje bezig waren met de aanleg van glasvezel. Ook de gemeente steunde dit in het kader van HERMEZ (Het Economisch Resultaat Moet er Zijn).

Nou lees ik vandaag tot mijn verbazing in het Parool en op het internet dat de NOB precies hetzelfde gaat doen.

Ehh, krijgen we dan twee glasvezelringen?

Dubbelgebonden bindt beter, maar dat lijkt me toch overdreven.

Heb ik gemist dat dit met de NOB zou gaan gebeuren?
Of hebben die het slimme initiatief gewoon geannexeerd?

Dat de NOB dit wil gaan doen is overigens volstrekt begrijpelijk en getuigt van een vooruitziende blik op hoe de publieke omroep haar meerwaarde kan blijven bewijzen: de erkenning van de waarde van wat er zich binnen al die cultuurinstellingen aan content bevind die via internet of TV ontsloten kan worden, komt echt niet te vroeg.
Daarnaast heel praktisch waarom straalwageren als je ook glasvezelen kunt en je cameraploegen thuis kunt laten.

Als initiatiefnemer zou ik de pest in hebben dat iets waar je al zolang aan werkt opeens onder andere naam in de krant staat.

Ben best heel benieuwd hoe dit zit.


admin

1 COMMENT
 • jeroen wilmes

  Beste Saranna,

  Ik geloof niet dat je hier kunt spreken over het annexeren van een idee. NOB heeft al bijna 4 jaar een verbinding voor live TV en radio uitzendingen met Studio Plantage en Studio Desmet.
  Daarnaast hebben we sinds vorig jaar een live verbinding met de Arena en alle overige Ere-divisie stadions.
  Ons doel is om zoveel mogelijk connectiviteit te realiseren voor omroepen (commercieel en publiek), ISP’s kabelaars en andere geinteresseerden.
  De beslissingen om het netwerk uit te breiden zijn echter volledig afhankelijk van een sluitende businesscase, en deze worden regelmatig opnieuw berekend, en als het verantwoord is breiden we uit. Daarom nu Amsterdam en bijvoorbeeld (nog?) niet Rotterdam.
  Dat Fabchannel vergelijkbare plannen heeft wist ik niet. Ik kan het wel begrijpen, zij doen dit nu ook al via internet. We komen beide dus vanuit een andere kant “aanvliegen”.
  Inmiddels zijn er ook wel al contacten geweest tussen fabchannel en NOB.

  mvg

  Jeroen Wilmes
  NOB cross media facilities

Comments are closed.