Gouden Handjes en de Uitmarkt


Zelden was ik zo blij en zo geroerd met zoveel verontwaardiging als dit weekend op de Uitmarkt.
Van het programma heb ik deze keer niets gezien, maar de vele bezoekers die Handtheater wilden steunen en die oprecht verontwaardigd waren dat het enige theatergezelschap voor doven zou moeten verdwijnen, hebben veel indruk op me gemaakt. Net als het twee dagen lang het verhaal van het Handtheater vertellen, het optrekken in koppels van dove en horende actievoerders: ik spreek nog steeds geen gebarentaal maar heb wel heel veel gebaren “gehoord”.


Mooie hoogtepunten waren het interview met AT5 in gebarentaal en getolkt en natuurlijk helemaal het plotselinge bezoek van minister Plasterk.
Hij nam de tijd om naar Handtheater te luisteren en vertrok met het gouden handje in de wegwerphandschoen dat met de boodschap “Gooi Handtheater niet weg” het symbool van de actie was.

De website van Handtheater krijgt sinds de Uitmarkt veel nieuwe steunbetuigingen en als klap op de vuurpijl werd ik vanavond vlak voor mijn vergadering gebeld met de mededeling dat In De Wereld Draait Door de minister naar aanleiding van het fragment van AT5 over Handtheater door Matthijs van Nieuwkerk en Jan Mulder indringend bevraagd werd over de situatie van Handtheater en dat de minister net als tegen ons op de Uitmarkt had gezegd hier naar te gaan kijken.
Alhoewel de toekomst van het Handtheater hiermee natuurlijk nog helemaal niet veilig is gesteld, ben ik na twee dagen Uitmarktactie voorlopig toch even tevreden met de opening van het culturele seizoen en de opening van het nieuwe De Wereld Draait Door seizoen.


admin