Cultuureducatie

Woensdagmiddag was ik aanwezig bij de “uitverkochte” bijeenkomst over Cultuureducatie in Amsterdam.

De middag werd geopend door wethouder Hannah Belliot, voor wie het een van haart laatste publieke optredens was.

Zoals zij wel vaker doet, schoof ze de zorgvuldig voor haar uitgeschreven speech volledig terzijde en ging ze zelf los.

Deze keer was dat heel feestelijk want Hannah’s geloof in aandeelhouderschap en de waarde van cultuur voor het trots kunnen zijn op jezelf, je stad en je cultuureel erfgoed is zo groot dat het echt mooi is om haar verhaal daarover te horen.

Onderbroken door een optreden van kinderen die de woorden cultuureductatie zichtbaar in praktijk brachten en haar netjes bedankten voor haar nieuwe regeling en de “Belliotbudgetten”, leverde dat een warme opening op.

Cultuureducatie op school wordt makkelijk was de boodschap: u krijgt geld, meer dan u had, u mag zelf weten hoe u het uitgeeft en het moet op”” was de aantrekkelijke boodschap.

Mocca, de Voucherbank en het AFK staan samen klaar om het onderwijs daarin bij te staan.

Het enthousiasme was groot, maar het paneldebat leverde een door alllen geformuleerde hartekreet op: “Maak de Musea voor schoolkinderen gratis en zorg dat schoolkinderen tijdens schooltijd gratis met het openbaar vervoer naar culturele instellingen kunnen.

Ik ondersteun die oproep van harte, maar dat kan ik als vertrekkend bestuurder natuurlijk gemakkelijk doen.

Toch maar eens kijken of ik die gedachten niet bij de onderhandelaars voor de Centrale Stad kan influisteren als ik ze morgen spreek.

Zo moeilijk en duur hoeft het volgens mij niet te zijn:

Vraag op wat er nu aan inkomsten voor musea zijn door bezoek van schoolkinderen, maak een scherpe inschatting van hoeveel strippenkaarten er nu door het onderwijs verbruikt worden voor het huidige bezoek en je hebt het bedrag te pakken wat je zou moeten compenseren.

Volgens mij is dat bedrag te overzien.

Als dat er toe zou leiden dat scholen vaker naar musea en culturele instellingen zouden gaan, ligt de winst natuurlijk ook ruimschoots voor het oppakken.


admin