Podium Mozaiek

Geen bestuurder meer, toch kijk ik nog bijna dagelijks AT5.
Old habits die hard en interesse in Amsterdam en wat er gebeurt meer dan ontwikkeld.
Veel van wat ik hoor en zie, wil ik nog wel eens relativeren, net als vroeger.
Vandaag zat ik wel weer even recht op voor de TV toen ik hoorde dat de Kunstraad had besloten Podium Mozaiek niet in het Kunstenplan op te nemen omdat het een buurtgerichte instelling zou zijn…….
Ik vind het niet te geloven, en behoorlijk wereldvreemd.
Zijn we/ze in Amsterdam toch op allerlei mooie plekken aan het investeren in talentontwikkeling voor jongeren, staat de diversiteit van het theaterpubliek en het bereiken van nieuwe publieksgroepen hoog in het vaandel, en dan krijg je dit.
Op allerlei plekken in de stad gebeuren er in dat kader hele mooi dingen: Studio West, Fijnhouttheater en niet in de laatste plaats in Podium Mozaiek.
Ik kan me nog herinneren dat ik bij de eerste opening was (daarna ging het heel lang dicht voor de verbouwing). Ik had echt het gevoel bij de opening van een soort “Paradiso” van de 21e eeuw te zijn en grapte nog dat ik dit later tegen mijn kleinkinderen kon vertellen.
Hoe moeilijk het dan ook in de afgelopen jaren geweest mag zijn om dit mooie initiatief goed van de grond te krijgen, in mijn ogen hebben ze dat erg goed gedaan met een hele mooie en diverse programmering, met lef, met oog voor nieuwe talenten, met ruimte voor heel veel verschillende kunstsoorten op een plek waar de nieuwe makers en het nieuwe publiek om de hoek wonen.
Daarmee is het nog geen buurttheater – en trouwens alsof er iets mis zou zijn met buurttheaters! – juist in een gemeentelijke visie waarin kansen voor jongeren, talentontwikkeling en het bereiken van nieuwe makers en nieuw publiek speerpunten zijn, is zo’n plek, net als andere buurttheaters die deze lijn ondersteunen en ontwikkelen met bijna geen geld om dat uit te kunnen voeren, er juist een die je in het kader van het Kunstenplan zou moeten willen stimuleren en financieren.
Ik hoop dat er heel veel mensen hun best gaan doen om dit over het voetlicht te krijgen en het Kunstenplan op dit vlak aan te passen.
Mijn steunbetuiging en verantwaardiging hebben ze alvast.


admin