BinnensteBuiten


Terwijl ik door diverse digitale druktes mijn eigen digitale hobby bijna vergeet, keerde GroenLinks zichzelf afgelopen zaterdag compleet binnenstebuiten.
In het prachtige gebouw van de Haagse Hogeschool ontvingen we diverse gasten van allure:
De haagse slagwerkgroep die met een solo voor (op) een cactus de zaal in participerende geluidsbeweging kreeg, met een fruitcocktail de zaal ritmisch maar ook tegen elkaar in aan het klappen kreeg (ananas, appel, peer banaan en soms een druif er tussen door om het tegengeluidhoorbaar te maken).
Max van Weezel die met een column niet per definitie echt vreesde voor de toekomst van GroenLinks en afsloot met het geruststellende “wie niet in wonderen gelooft, is geen realist”
Alexander Rinnooy Kan, en Ton Withagen over kansenpolitiek in een open wereld met de introductie van het idee om alle ballenbakken van Mc Donalds te vervangen door (onderwijs)loopbaan adviesbalies en de introductie van de term WANpartijen, met een programma gebaseerd op Wantrouwen, Angst en misplaatst Nationalisme.
Liesbeth van Tongeren en Niek Koning over de Groene (GroenLinkse!) Globalisering waarbij me bijbleef dat we zo snel mogelijk moesten stoppen met de eerste generatie biobrandstof omdat je zo “eten in de tank stopt” en bijdraagt aan de voedselcrisis.
In trends en tegentrends onthulde Femke de eerste doorkijkje naar haar nieuwe pamflet, waarin o.a. ons consumentengerdag tegen het licht gehouden wordt, jurkjes kopen als shortcut to happiness en het keeping up with the Joneses en werd gediscussieerd met Paul Schnabel en Sadik Harchaoui.
Veel goede gasten als extern adviseur, veel GroenLinksers niet alleen ter plekke maar ook via de live stream. Voor het eerst kon er smssend een vraag gesteld worden of gestemd worden en konden de thuisblijvers hun commentaar via het web in de zaal zichtbaar maken.
Ook ons imago werd binnenstebuiten gekeerd en interactief verkend: je eigen avatar maken, de top 10 van GroenLinkse muziek samenstellen, slogans maken op t-shirts, kijken of je biologisch van niet biologisch kunt onderscheiden als je het eet, bekijken wat de inhoud van je ijskast over jezelf zegt en natuurlijk je milieubewustzijn testen en nog veel meer. Vooral leuk omdat iedereen zo bijdroeg aan het imago van GroenLinks en de resultaten ook weer op de website terug te vinden zullen zijn.
Met het tot slot aanbieden van het idealenpakket van DWARS GroenLinkse jongeren, hun bijdrage aan de toekomst van GroenLinks bleek heel geruststellend als afsluiting van de dag dat we ons over onze toekomstige GroenLinkse politici geen zorgen hoeven te maken, hun verhaal stond als een huis en de boodschap dat de idealisten van vandaag de realisten van morgen zijn een mooie slotopmerking voor het afsluiten van de focusfase van het Toekomstproject. Nu onderweg naar het congres van november en vast gaan stellen wat we willen veranderen voor de GroenLinkse toekomst.


admin