Marc Chagall, Tussen Hemel en Aarde bij het RCA

Vandaag opende ik een tentoonstelling van werken van Marc Chagall in het RCA (Revalidatiekliniek Amsterdam, aan de Overtoom).

Chagall is natuurlijk een bekende naam, maar tot gisteren (bij de voorbereiding) had ik niet echt een beeld bij wat me te wachten stond. Als voorbereiding lees ik dan nog een keer wat mij aan informatie beschikbaar is gesteld en Google ik meestal wel even.

Toen ik vanmiddag voor de opening met de samenstellers van de expositie door de tentoonstelling liep, bleek pas echt dat ik hier een opening van formaat zou verrichten: 100 werken van Chagall. Zo’n grote tentoonstelling, met zo’n kunstenaar van formaat heb ik in mijn carriere nog niet eerder mogen verrichten.

Dat bekende ik eerlijk tijdens de opening en maakte ook melding van het feit dat ik meestal bezig ben met lokale kleine kunst, vaak met de kleine K. De galleriehouder met heel veel verstand van Marc Chagall sloot onmiddelijk aan bij mijn term kunst met de grote K. Chagall had juist een heel duidelijk beeld over dat hij zijn kunstwerken niet in depots van DE musea wilde hebben, maar bij de mensen thuis, daarom maakte hij van een deel van zijn werken soms wel 2000 afdrukken om er voor te zorgen dat zijn werk bij het grote publiek zou zijn. Chagall zou, zei de galleriehouder, als hij zichzelf hier zag hangen in de ze openbaar toegankelijke gelegenheid, vast gezegd hebben: “hier hang ik goed”.

Het is een prachtige tentoonstelling, ingericht door de kunstcommissie van het RCA in samenwerking met Pieter Zuidema van Galerie Wuyt. Mooi is ook dat de tentoonstelling is aangevuld met fotocollages van een medewerkster van het RCA. Tijdens de tentoonstellingsperiode zijn er lezingen, rondleidingen, een concert en “Chagall geinspireerde maaltijden” in het restaurant.


maureau