Training morele oordeelsvorming

Vanmiddag kregen wij als DB een training morele oordeelsvorming en dilemmatraining vanuit het gemeentelijk bureau integriteit.

Na een niet al te lichtvoetig DB en met mooi weer buiten, leek dat niet het eerste om zin in te hebben zeker niet omdat het tot in de avond zou duren. Mijn mentaal kader stond dan ook in de stand Nuttig, onvermijdelijk maar vast saai. How wrong can you be.

“Ik ben een filosoof en die is in dienst van de Waarheid, de Schoonheid en de Gerechtigheid”. Als je dan toch je verwachting moet herzien, is gelijk bij de eerste zin wel genadig, dan geniet je nog lang van je eigen ongelijk.

Op zoek naar: hoe kom je erachter of iets moreel juist is? Een belangrijke vraag voor een politicus die toch vaak gedreven wordt door het zoeken naar rechtvaardigheid. Gezamelijk je oordeelsvorming ontleden en daarbij niet alleen een techniek aangereikt krijgen maar en passant ook nog interessante dingen leren over de ethiek. Compleet met een Procedure voor het vormen van een moreel oordeel met als ondertitel “recept voor innerlijke strijd”.

Mijn hersens kraakten, het zoeken merkbaar maar het eindresultaat herkenbaar.  Het was grappig om te merken dat je bij deze procedure meer twijfels toelaat en daarmee ook zorgvuldiger wordt in de uiteindelijke onderbouwing van je oordeel zonder dat dat noodzakelijkerwijs het aanvankelijke oordeel hoeft te veranderen.

Ik blijf daarnaast ook elke keer genieten van het “leren,  zoeken” en het “even terug in de collegebankjes”gevoel.  En, na het zelf ondergaan van deze training, vind ik het extra leuk dat ook onze medewerkers deze training volgen.


maureau