De blaadjes vallen maar dat geeft niets

Donderdag had ik een overleg rond het Sociaal Meldpunt.

Ergens kwam aan de orde dat we de publiciteit over het Sociaal meldpunt regelmatig moesten herhalen om er voor te blijven zorgen dat bewoners dit meldpunt weten te vinden. Bij deze:

Bewoners van stadsdeel Oud-West kunnen zorgelijke situaties of burenoverlast telefonisch melden bij het stadsdeel. Het sociaal meldpunt is bereikbaar op werkdagen via telefoonnummer 589 34 44. Van een zorgelijke situatie kun je spreken wanneer iemand verkommert, niet de hulp krijgt die eigenlijk nodig is of vreemd gedrag vertoont. Bij burenoverlast kan het gaan om langdurige geluidsoverlast, mensen die hun huis extreem vervuilen of, onder invloed van alcohol en drugs, bij nacht en ontij overal aanbellen. Het zijn slechts voorbeelden.

Zelf vind ik het erg belangrijk dat mensen ons meldpunt weten te vinden. Niet alleen om eventuele overlast te melden, maar ook om te melden dat je je zorgen maakt over iemand in je omgeving. Een oplettende buur kan soms veel meer dan welke instelling of stadsdeel dan ook. Bewoners zijn toch de oren en ogen van de buurt.

Ik riep tijdens ons overleg argeloos dat nu dan wel het goede moment was voor extra publiciteit omdat de blaadjes weer gingen vallen. Per slot van rekening denken we dat mensen dan eerder depressief worden wat in extreme gevallen tot meer zorg of overlastmeldingen bij het Sociaal Meldpunt zou kunnen leiden.

Ik werd ter plekke terecht gewezen door de mensen die hier echt verstand van hebben, de professionals.

Het is een wijd verbreid misverstand dat mensen in de herfst eerder depressief worden. Dat klopt niet. Omdat ik vast niet de enige ben die dat dacht, zet ik dat bij deze recht.


maureau