Disclaimer

Als je vaak naar politie of advocateneries kijkt, gonst de zin: “Alles wat u zegt kan en zal tegen u gebruikt worden” goed na in de oren.

Als je veel met overheid en instellingen emailt, gonst de zin: “Aan deze e-mail kunnen geen rechten worden ontleend. De Gemeente ……. sluit iedere aansprakelijkheid uit die voortvloeit uit de electronische verzending van dit bericht”.

Vrij vertaald: niets van wat we hier zeggen kan en zal dus door u tegen ons gebruikt worden.

Het lijkt op elkaar maar de uitkomst is volstrekt tegengesteld.

Ik had in mijn tijd als bestuurder zelf ook zo’n disclaimer op mijn persoonlijke site in functie.

Eigenlijk meer een grapje “(ik kan zelf al geen rechten aan mijn mening ontlenen, laat staan dat u dat kan”) maar toch.

Voor mijn nieuwe werk ben ik betrokken bij de voorbereiding van een sessie over digitale rechten.

Nou hoef ik daar zelf geen expert op te worden, maar een beetje weten wat er speelt is wel handig om mee te helpen de juiste vragen naar boven te krijgen.

Leren anno nu, Google ik dus.

Ook bij dit onderwerp kun je weer smakelijk en zonder je te vervelen verdwalen in een woud aan dingen waar een normaal mens niet over nadenkt.

Voor ik mijn zoekopdracht ga verfijnen, blijf ik nog even genieten van de wildernis en sla ik er nog wat avond uurtjes op stuk (impliciete disclaimer in de vorige zin: dit doe ik dus in mijn vrije tijd en niet tijdens het werk).


admin