De leeuw is los

Vanochtend sneakte ik op school achter de klassen kinderen aan even de bibliotheek in.

Vanwege kinderboekenweek “De leeuw is los”kregen zij uitleg over kinderboekenweek (wat is en griffel, wie heeft hem gewonnen en hoe werd het winnende boek bewaakt: bij de leeuwen in Artis, dat wisten ze al) en werden getrakteerd op een toneelstuk van de bibliotheekmoeders.

60 meestal ademloze kinderen keken naar het verhaal van de oude koning die alleen maar beter kon worden als de dokter het sleutelkruid kon vinden.

Tijdens de zoektocht van de dokter moesten de dieren de koning in leven houden door hem verhalen te vertellen: Kikker kwam langs verliefd op eend, de mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept had, Dolfje weerwolfje rapte de kinderen toe, de spin Sebastiaan kwam langs, de koning huilde zich bijna beter met de tranenthee (weet je wat ook erg is: je knuffel vergeten op dierendag, en steeds maar weer luis hebben, de koning huilde met deze drama’s zijn genezend kopje thee snel bij elkaar).

Een feestje.

’s middags moesten we dus naar boekhandel Hoogstins, zijn etalages zijn versierd met de kunstwerken van school en Tim kon niet wachten tot hij in Laika kon gaan lezen.

Met nog een boekenbon op zak zwichtte ik hopeloos voor “Mama! Waar heb jij het geluk gelaten?” van Ted van Lieshout. Een boek met zo’n titel kan ik niet laten liggen, mooie gedichten en illustraties waarbij je aan het eind van het boek uitgelegd krijgt hoe de illustraties gemaakt zijn. Ik zakte er onmiddelijk in weg. Het titelgedicht is om uit het hart te leren zo klein mooi.

En ook nog dierendag. Naar de dierenwinkel want de vissen moesten verwend worden.

Hoe je een vis verwent?

Ik weet het niet.

Tim wel.

Je koopt een nepper dannep rotsblokje met gaten waar de vissen doorheen kunnen zwemmen.

Volgens hem werden ze er heel gelukig van.

Ze zwommen er overigens braaf doorheen.

Dierendag bij GroenLinks leverde een petitie op voor het opnemen van de rechten van het dier in de grondwet.


admin