GroenLinks mijn partij!

Bah, bah bah.

Nou heb ik maanden gehoopt, zeker in de aanloop naar de verkiezingen, dat GroenLinks de voorpagina van De Volkskrant zou halen…..
Omdat we een goed verkiezingsprogramma hadden, omdat wij echt als enigen het milieu en de klimaatsveranderingen op nr. 1 zetten, omdat onze partij de lef had de modernisering van de verzorgingsstaat zo aan te pakken dat deze daarmee echt wat duurzamer zou worden…….
Dat laatste is GroenLinks best op kritiek komen te staan, zowel binnen als buiten de partij.
Andere partijen wachten op een uitspraak van de SER, de vakbonden wilden zich voor de verkiezingen niet vastleggen op veranderingen van het ontslagrecht en we hadden af en toe echt last van onbegrip tijdens de campagne met deze boodschap.
Electoraal misschien niet helemaal handig, maar eerlijk is het wel.
Veel van de boodschappen die we toen gaven worden na de verkiezingen door gerenommeerde bewegingen als SER en de vakbonden alsnog ondersteund. Maar ja, niet helemaal op tijd.

Vandaag haalden we dan wel de voorpagina van de Volkskrant, maar niet op de manier die ik gewild had: kritiek binnen GroenLinks, de pers pakt het op op een manier waarop ik gehoopt had dat ze ons verkiezingsrorgamma zouden hebben opgepakt.

Ik mag niet zeuren, want ik was een van die GroenLinksers die op de kritische bijeenkomst in Utrecht aanwezig was en een van de mensen die de oproep om de koers, de beginselen, de evaluatie van het verkiezingsresultaat en de debatcultuur binnen de partij grondig te gaan bespreken in de komende periode, heeft ondertekend.

Voorafgaand aan de bijeenkomst, heb ik een aantal mensen uitgelegd waarom ik daar naar toe ging:
Ik ben al sinds de oprichting van GroenLinks lid, ik kan mij nog steeds goed vinden in het gedachtegoed van GroenLinks, ik stond op de markt met de slogan “knokken voor wat kwetsbaar is” en de afgelopen verkiezingen heb ik volhartig ons nieuwe verkiezingsprogramma ondersteund en uitgedragen en voor mij passen ze beiden prima binnen GroenLinks
Ik voel me hardstikke thuis bij deze partij en ook bij de zogeheten koerswijzigingen – voor mij zijn ze een moderniserende vertaling van waar ik al lang voor stond- dus op de koers van GroenLinks heb ik niets aan te merken.
Mijn reden om te komen en mee te willen praten lag in de constatering dat een aantal van de mensen van wie ik denk “het vak geleerd te hebben” zich niet helemaal lekker meer voelden bij wat er gebeurde binnen GroenLinks en vanwege hun moppers over de mogelijkheid een oor te vinden voor dit geluid binnen de partij. Zij horen voor mij onlosmakelijk bij GroenLinks.

Ik wil dan graag weten wat hen beweegt, want voor mij horen deze mensen binnen het actief hart van de partij en hoort de partij gretig en ruimhartig oor te hebben voor deze mensen en nieuwe leden, niet alleen omdat zij mij geleerd hebben wat GroenLinkse politiek is, maar ook omdat omdat draagvlak, aansluiting bij maatschappelijke bewegingen en een open debatculttur binnen een politiek partij m.i. core business van elke politiek partij zijn.

Ik hoorde op deze kritische ledenbijeenkomst heel veel binding met de partij en zorg over de toekomst, hoorde jonge leden en oude rotten in het vak van wie de laatsen mischien wat minder optimistisch gestemd waren. Er zat in ieder geval een boel constructief geluid en de wens om de discussie binnen de partij goed te voeren.
Dat is alleen maar goed voor elke partij.
Ik vind het dan ook oprecht jammer dat, in de aanloop naar ons congres van zaterdag, GroenLinks de voorpagina haalt met interne richtingenstrijd en harde uitspraken van weerszijden.
Binnen GroenLinks willen we volgens mij alles bespreken omdat we gaan voor waar we voor staan ook als we het niet meteen allemaal eens zijn. De discussie is alleen maar goed, of die nu in de Kargadoor of tijdens het congres gevoerd worden, zolang het maar gebeurt……
Laat de pers zich maar richten op de vraag of Diederik Samson nu wel of niet zij partij afvalt door openlijk te roepen dat Bos geen minister mag worden (maar dat is flauw, want natuurlijk pakt de pers signalen over interne discussie op, zou ik ook doen als ik hen was).
Mijn partij met goede beginselen, komt hier nog beter uit als ze de discussie voert daar waar hij thuishoort, binnen de partij en wat mij betreft starten we een wikipedia waar alle debatbijdragen voor iedereen te zien zijn en direct door welke beweging dan ook van commentaar voorzien kan worden, met een permanente link vanuit de Volkskrant natuurlijk.


admin

6 COMMENTS
 • Henk Dokter

  Beste Saranna,

  Ik herinner mij van een vorig congres nog dat een aantal mensen (dezelfde, toevalligerwijs) onder de noemer “wij willen kiezen” een mooie actie voerden, en tegelijkertijd Alexander de Roo hoger op de lijst voor het Europees parlement probeerden te krijgen. Beide acties leken mij gerechtvaardigd, de combinatie wekte verbazing.
  Morgen moeten we het onder aanvoering van dezelfde club hebben over de koers van GroenLinks. Ook dat lijkt me een te rechtvaardigen actie, het debat wordt gelukkig niet geschuwd binnen GroenLinks. Maar wederom is er een kandidaat die hoger op een lijstje wil, en die prominent aanwezig is in de harde kritiek op de koers van de partij. Platvoet en De Wilt haalden voor het laatst de pers met hun actie om het partijbestuur en veeg te geven omdat het partijbestuur eindelijk daadkracht toonde en Pormes op een zijspoor zette. Ook de huidige actie van Platvoet en De Wilt doet meer schade dan goed. Beide lijken zij een fors probleem te hebben met iedereen die een hogere positie bezet dan zij. In plaats van te praten met het partijbestuur of de Tweede Kamerfractie zoeken zij liever de confrontatie. Zij hebben zonneklaar een establishment-probleem.

  Ik zal voor de motie stemmen om 12 debatten te organiseren. Maar een Eerste Kamerfractie zonder ruziezoekers is mij ook veel waard.

  Met vriendelijke groet,
  Henk Dokter
  vmlg partijbestuurder GL.

 • John

  Ik wil de actie en de integere bedoelin niet in twijfel trekken maar deze actie is vlak voor weer belangrijke verkiezingen niet slim. Het getuigt van politieke na

 • Paulus de Wilt

  Goed stuk Saranna, ik ben het erg met je eens. Ik had behoorlijk de smoor in toen De Volkskrant die kop boven het stuk plaatste en bovendien de kritiek van Joost en die van ons op

 • Ingrid

  Als “stil lid” ben ik ook blij met de discussie op zich. Al is het maar omdat juist deze insteek de laatste maanden geregeld op tafel komt, tijdens gesprekken in de kroeg of zo even tussendoor op het werk. Dat het in de krant komt, voor of na het congres, is logisch. Dat het congres voor de verkiezingen is ook. Die consequentie was dus denk ik vooraf duidelijk.
  Ik denk overigens niet dat er mensen vanwege de discussie bij GL afhaken. Waarom? Een aantal van de argumenten heeft mensen wellicht ook al bij de Kamerverkiezingen doen stemmen op een andere partij. Die komen dan misschien wel terug. En zouden nou niet juist de GL-stemmers die bezinning op de koers en imago waarderen?
  De kop van de Volkskrant was overigens gruwelijk “op de man”, van de tekst schrok ik -als niet ingewijde- een stuk minder.

 • Ingrid

  mmz. Ik kan de tekst niet editten. Mijn gedachtenstreepjes blijken een doorhaling te worden. Dat was niet de bedoeling.

 • Dick Jansen

  Saranne,
  ik kan mij jouw reactie best voorstellen. Maar als het uitgangspunt “eerst alles intern uitpraten en niet vlak voor verkiezingen etc” blijven hanteren, dan ben ik bang dat we die broodnodige discussie nooit gaan voeren. Aanvankelijk koos ik de interne weg via het GroenLinks Magazine, maar dat is ook een openbaar toegankelijk orgaan. Dit soort discussies komen nooit goed uit, zeker niet als de media er zich mee gaan bemoeien, want die zijn uit op een “story” met kampen en kemphanen. Het zij zo. Als de partij deze discussie goed weet te voeren – en ik moet zeggen dat via de -email de discussie al intens wordt gevoerd – dan toont dat aan dat zij vitaal is. Het komt er nu op aan om helder te krijgen of de partij inderdaad zo vitaal is dat deze discussie, met al zijn invalshoeken, in alle openheid gevoerd kan worden. Tegelijkertijd krijg ik uit mijn omgeving reacties van (potenti

Comments are closed.