BETT en Rocket Science


Het bezoek aan Londen en de BETT zijn al weer over, de gevolgen nog niet: hoofd en studeerkamer nog vol van indrukken. Ondanks de zappservice voor het versturen van materiaal, kwam ik terug met een dikke beurstas vol materiaal. Mijn gebruikelijke actie om te selecteren en scheiden leverde in dit geval helaas maar een heel klein beetje weggooibaarheid op.
Twee dagen intensief op deze grote en drukke beurs rondlopen, leverde veel ideen en aanknopingspunten. Om niet alleen maar impressies op te doen maar ook nog een klein beetje te focussen, probeerde ik me te richten op:
* inhoud die aansloot bij de NASA in de Klas pilot
* internationalisering
* toepassingen die Amsterdambreed meerwaarde zouden kunnen bieden en die goed via ons schoolglasvezelnetwerk ontsloten zouden kunnen gaan worden

Dat was dus niet genoeg focus want het leverde veel te veel beurshits op, maar ja dan heb je ook wel wat.
Alleen al de techniekkant en de spannende instrumenten die getoond werden: het is onvoorstelbaar hoeveel meetinstrumenten je al een usbstekker kunt krijgen: van microscoop tot een raketlanceerder; het is er aan de usb! Ik heb geloof ik wel twee uur rondgedwaald op de sectie science aan de usb.
Daarmee wel een aantal boeiende toepassingsmogelijkheden gezien voor binnen het NASA en GigaPanproject en een aantal hele leuke dingen om leerlingen met eigen metingen zich bewust te laten worden van klimaat en mileiuvervuiling.
Ik heb me maar gestort op een lijstje met links naar het materiaal dat ik interessant vond, maar dat lijstje is nog lang niet af, dus dan maar vast een voorproefje:

Een van de eerste mooie dingen waar ik tegenop liep was de RocketLogger:

Binnen de NASA pilot werken we met een aantal leerlingen en leerkrachten met de GigaPan, een voor NASA ontworpen robot (aanvankelijk voor het maken van grondfoto’s op Mars) die grote en gedetailleerde panoramafoto’s kan maken.
De school doet o.a. mee vanwege een grote interesse in nieuwe manieren om Techniek en Science vakken aan te bieden en vanwege een zoektocht naar lesmateriaal om hoogbegaafde kinderen extra verdieping te kunnen bieden.

Bij de RocketLogger zag ik de mogelijkheden al weer helemaal voor me: de GigaPanfoto’s kunnen nu al aan Google Earth gekoppeld worden, maar worden natuurlijk nog veel interessanter als je ze verrijkt met de meetdata die je met zo’n RocketLogger verzamelt.
Extra leuk natuurlijk dat je de baan van de raket op GoogleEarth kunt laten zien en vast nog leuker als je er een meetproject over langere periode van maakt en zo steeds meer gegevens over een en dezelfde plek verzamelt en je die ook nog eens allemaal op je eigen NASA in de Klas weblog kwijt kunt en kan delen met anderen: ik zag de raketten op IJburg de lucht al in gaan toen ik daar over de beurs liep en ik verheug me nu al op de volgende afspraak met de school.


Meetgegevens rond Olympia Exhibition Centre tijdens de BETT Show

To be continued…….


admin